Bygg ett egendesignat pepparkakshus

Bygg ett egendesignat pepparkakshus

Visst kan man köpa färdiga byggsatser för pepparkakshus, men hur kul är det? Designa ditt eget istället! Om du köper färdig pepparkaksdeg kan du fokusera på det roliga: designa och bygga.

Gör så här

  1. Skissa fram ett hus så som du vill ha det. Gör det inte för stort om det är ditt första hus. Långsidan kan vara ca 20 cm.
  2. Klura ut vilka delar du behöver för att bygga ditt hus. Ett klassiskt pepparkakshus är enklast och består av 4 väggar och 2 takskivor.
  3. När du tror att du räknat ut hur alla bitar ska se ut klipper du ut dem i papp eller tjockare papper.
  4. Sätt ihop ditt pappershus och kontrollera att det blev som du tänkte dig. Var nog med måtten. Tänk på att den färdiga pepparkakan är några millimiter tjock, så se till att det finns utrymme i alla hörn och skarvar.
  5. Gör mallar i papper (eller demontera ditt pappershus) som du kan skära efter och skriv tydligt hur många pepparkakor du ska göra av varje mall. Det brukar vara enkelt att tappa räkningen när man väl börjat.
  6. Kavla ut pepparkaksdegen på lätt mjölat bord. Kvala den jämntjock, ca 2 mm. Skär ut dina figurer och förflytta försiktigt till plåtar med bakplåtspapper. Lämna utrymme mellan alla figurer så att de kan svälla lite utan att gå i varandra.
  7. Grädda pepparkaksdelarna i omgångar i ugnen ca 5-7 minuter eller tills de precis börjar mörkna. Pepparkakorna måste vara färdiggräddade för att inte bli mjuka och falla ihop senare.
  8. Låt delarna svalna på galler. Städa iordning och förbered för montering. Förbered en bricka, skärbräda eller något annat plant att ställa huset på, det är svårt att flytta huset när det är klart.
  9. Om delarna inte är helt raka i kanterna kan man ta en tandad kniv och såga försiktigt så att det blir rakt och så att måtten stämmer. Kontrollera med dina mallar.
  10. Smält några deciliter strösocker i en stekpanna till en karamall. Var försiktig, det blir mycket varmt. Var noga så att det inte bränns och se till att hålla en lagom och jämn värme på karamellen under tiden du sätter ihop huset.
  11. Ta två väggar som ska sitta ihop och doppa kanterna i sockret. Sätt snabbt ihop dem medan sockret fortfarande är varmt och kletigt. Ställ på plats. Fortsätt med resterande väggar tills alla väggar sitter ihop.
  12. Sätt ihop takbitarna med varandra och lägg ovanpå. Håll ihop tills sockret stelnat.
  13. Nu är det dags att dekorera. Köp färdig kristyr eller gör egen med florsocker och äggvita. Spritsa kristyren runt fönster och dörrar, gör ett rutmönster på taket. Fäst non-stops eller annat dekorativt godis med kristyr.
  14. Fortsätt dekorera huset och trädgården tex med marsipantomtar, pepparkaksfigurer, bomull som snö. Använd din fantasi och låt barnen vara med!

Lycka till!

Skriv en kommentar

Rosa macarons

Rosa macarons

Om du vill ha en elegant och söt kaka som kommer att imponera på alla, prova att laga dessa rosa macarons och låt deras lätthet och smak förföra dig. Ingredienser 100g mandelmjöl 100g florsocker 75g äggvita (ca 2-3 ägg) 50g strösocker Rosa pastafärg Rosa smörkräm eller fyllning efter eget val Instruktioner Förbered två bakplåtar med bakplåtspapper. Sikt mandelmjölet och florsockret tillsammans …

Visa hela inlägget
Korinthjärtan är en bortglömd klassiker

Korinthjärtan är en bortglömd klassiker

Härligt spröda kakor med korinter. Jag brukar stansa ut dem med hjärtformen och kallar mina korintkakor för korinthjärtan. Ingredienser 200 g rumsvarmt smör 1 dl strösocker 4,5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 1/2 dl korinter eller russin ca 100 gram Gör så här Rör smör och socker pösigt, gärna med elvisp. Blanda ihop mjöl och bakpulver i en bunke. Rör ihop smör och sockerblandningen med mjölblan…

Visa hela inlägget
Chokladmuffins till sommarfikat

Chokladmuffins till sommarfikat

2 ägg 2 dl strösocker 1 ½ tsk bakpulver ½ dl kakao 2 ½ dl vetemjöl 1 ½ dl mjölk 50 g smör, smält Gör så här Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Smält smöret och låt det svalna. Rör ner i smeten. Ställ ut ca 15 muffinsformar i papper på en ugnsplåt. Fyll formarna till ca ¾ smet. Grädda mitt i ugnen i ca 10 m…

Visa hela inlägget
Chokladtårta med hallon - En himmelsk smakupplevelse

Chokladtårta med hallon - En himmelsk smakupplevelse

Välkommen tillbaka till Alla kakor! Idag ska vi dyka ner i en smakexplosion av choklad och hallon. Den här chokladtårtan är inte bara vacker att se på, den är också otroligt saftig och smakrik. Kombinationen av den rika chokladen och den syrliga hallonen skapar en balans som är svår att motstå. Ingredienser För tårtan: 200 g mörk choklad 175 g osaltat smör 200 g socker 3 ägg 125 g vetemjöl 1 tsk …

Visa hela inlägget
Enkel pajdeg – grunddeg

Enkel pajdeg – grunddeg

Här kommer ett klassiskt och enkelt recept på en grunddeg till paj. När degen är klar kan du fylla din paj med din favoritfyllning av frukter eller bär eller annat. Ingredienser 3 dl (180g) vetemjöl 125 g smör 1 msk strösocker 2 msk vatten Gör så här Tärna smöret så att det går att mixa. Lägg mjöl, smör och socker i en mixer eller matberedare med knivar. Kör snabbt ihop till en grynig deg. Till…

Visa hela inlägget
Mandelkaka med lingongrädde: En höstig delikatess

Mandelkaka med lingongrädde: En höstig delikatess

Mandelkaka med lingongrädde: En höstig delikatess Nu när hösten är i full blom med sina sprakande färger och kyligare dagar, är det många som söker efter recept som passar bra för säsongen. En mandelkaka med lingongrädde är en sådan delikatess som inte bara smakar fantastiskt, utan även är enkel att tillaga. Kombinationen av nötigheten från mandeln och den syrliga fräschören från lingonen skapar e…

Visa hela inlägget