Bygg ett egendesignat pepparkakshus

Bygg ett egendesignat pepparkakshus

Visst kan man köpa färdiga byggsatser för pepparkakshus, men hur kul är det? Designa ditt eget istället! Om du köper färdig pepparkaksdeg kan du fokusera på det roliga: designa och bygga.

Gör så här

 1. Skissa fram ett hus så som du vill ha det. Gör det inte för stort om det är ditt första hus. Långsidan kan vara ca 20 cm.
 2. Klura ut vilka delar du behöver för att bygga ditt hus. Ett klassiskt pepparkakshus är enklast och består av 4 väggar och 2 takskivor.
 3. När du tror att du räknat ut hur alla bitar ska se ut klipper du ut dem i papp eller tjockare papper.
 4. Sätt ihop ditt pappershus och kontrollera att det blev som du tänkte dig. Var nog med måtten. Tänk på att den färdiga pepparkakan är några millimiter tjock, så se till att det finns utrymme i alla hörn och skarvar.
 5. Gör mallar i papper (eller demontera ditt pappershus) som du kan skära efter och skriv tydligt hur många pepparkakor du ska göra av varje mall. Det brukar vara enkelt att tappa räkningen när man väl börjat.
 6. Kavla ut pepparkaksdegen på lätt mjölat bord. Kvala den jämntjock, ca 2 mm. Skär ut dina figurer och förflytta försiktigt till plåtar med bakplåtspapper. Lämna utrymme mellan alla figurer så att de kan svälla lite utan att gå i varandra.
 7. Grädda pepparkaksdelarna i omgångar i ugnen ca 5-7 minuter eller tills de precis börjar mörkna. Pepparkakorna måste vara färdiggräddade för att inte bli mjuka och falla ihop senare.
 8. Låt delarna svalna på galler. Städa iordning och förbered för montering. Förbered en bricka, skärbräda eller något annat plant att ställa huset på, det är svårt att flytta huset när det är klart.
 9. Om delarna inte är helt raka i kanterna kan man ta en tandad kniv och såga försiktigt så att det blir rakt och så att måtten stämmer. Kontrollera med dina mallar.
 10. Smält några deciliter strösocker i en stekpanna till en karamall. Var försiktig, det blir mycket varmt. Var noga så att det inte bränns och se till att hålla en lagom och jämn värme på karamellen under tiden du sätter ihop huset.
 11. Ta två väggar som ska sitta ihop och doppa kanterna i sockret. Sätt snabbt ihop dem medan sockret fortfarande är varmt och kletigt. Ställ på plats. Fortsätt med resterande väggar tills alla väggar sitter ihop.
 12. Sätt ihop takbitarna med varandra och lägg ovanpå. Håll ihop tills sockret stelnat.
 13. Nu är det dags att dekorera. Köp färdig kristyr eller gör egen med florsocker och äggvita. Spritsa kristyren runt fönster och dörrar, gör ett rutmönster på taket. Fäst non-stops eller annat dekorativt godis med kristyr.
 14. Fortsätt dekorera huset och trädgården tex med marsipantomtar, pepparkaksfigurer, bomull som snö. Använd din fantasi och låt barnen vara med!

Lycka till!

Skriv en kommentar