Drömmen om den perfekta kanelbullen
Kanelbullen – ett bakverk sött och rustikt som barn och vuxna älskar oavsett säsong. Idag ska vi ta oss an uppgiften att skapa den perfekta kanelbullen, från mjuk och mjäll deg till den himmelska fyllningen och tittar även på några knep för att få till den där alldeles rätta formen och utseendet som lockar till sig vid första anblicken.
En tradition som värmer
Kanelbullen är ovillkorligen förknippad med mysiga fikastunder och svenska traditioner. Få bakverk är så älskade och rotade i den svenska kulturen som kanelbullen. Den har till och med en egen dag i kalendern – kanelbullens dag firas den 4 oktober varje år och dagen till ära fullkomligt översvämmas våra fik med dessa ljuvliga skapelser.
Receptet
Att baka den perfekta kanelbullen börjar med ett stabilt grundrecept. Vi strävar efter en bulla som är mjuk men inte kladdig, saftig men inte genomblöt och med ett mjukt yttre som bjuder in. Här är ett beprövat recept att utgå från:
Ingredienser
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g färsk jäst
- 1 dl socker
- ½ tsk salt
- 1 msk nymalen kardemumma
- ca 14 dl vetemjöl
Fyllning
- 100 g rumstempererat smör
- 1 dl socker
- 2 msk kanel
Instruktioner
- Smält smöret i en kastrull, tillsätt därefter mjölken och låt blandningen bli fingervarm (37 grader C). Smula ner jästen i en bunke och slå över vätskan. Rör om tills jästen lösts upp.
- Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig – den ska vara mjuk men inte kladdig. Låt jäsa övertäckt i en timme.
- Blanda ihåll ingredienserna till fyllningen till en jämn smet.
- När degen jäst klart, dela den i två och knåda ut varje del på ett mjölat bakbord. Bred ut hälften av fyllningen på den utkavade degen.
- Rulla ihop degen och skär 2 cm breda skivor. Lägg bullarna med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter.
- Grädda i ugnen vid 225 grader C i 8-10 minuter, tills de blir gyllenbruna.
Hemligheten
Hemligheten bakom den perfekta kanelbullen ligger i detaljerna:
- Använd alltid färsk jäst för en jämn och tillförlitlig jäsning.
- Mjölken ska vara exakt 37 grader C för att aktivera jästen utan att döda den.
- Låt degen jäsa i lugn och ro – det ger en mjukare och fluffigare kanelbulle.
- När du rullar ut degen, se till att ha en jämn tjocklek för att undvika att bullarna jäser ojämnt.
- Den utsmetade fyllningen bör vara jämnt fördelad – för mycket på en plats kan göra degen fuktig och tung.
Presentationen är A och O
När det kommer till presentat