Drömmen om den perfekta kanelbullen

Drömmen om den perfekta kanelbullen

Kanelbullen – ett bakverk sött och rustikt som barn och vuxna älskar oavsett säsong. Idag ska vi ta oss an uppgiften att skapa den perfekta kanelbullen, från mjuk och mjäll deg till den himmelska fyllningen och tittar även på några knep för att få till den där alldeles rätta formen och utseendet som lockar till sig vid första anblicken.

En tradition som värmer

Kanelbullen är ovillkorligen förknippad med mysiga fikastunder och svenska traditioner. Få bakverk är så älskade och rotade i den svenska kulturen som kanelbullen. Den har till och med en egen dag i kalendern – kanelbullens dag firas den 4 oktober varje år och dagen till ära fullkomligt översvämmas våra fik med dessa ljuvliga skapelser.

Receptet

Att baka den perfekta kanelbullen börjar med ett stabilt grundrecept. Vi strävar efter en bulla som är mjuk men inte kladdig, saftig men inte genomblöt och med ett mjukt yttre som bjuder in. Här är ett beprövat recept att utgå från:

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g färsk jäst
  • 1 dl socker
  • ½ tsk salt
  • 1 msk nymalen kardemumma
  • ca 14 dl vetemjöl

Fyllning

  • 100 g rumstempererat smör
  • 1 dl socker
  • 2 msk kanel

Instruktioner

  1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt därefter mjölken och låt blandningen bli fingervarm (37 grader C). Smula ner jästen i en bunke och slå över vätskan. Rör om tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig – den ska vara mjuk men inte kladdig. Låt jäsa övertäckt i en timme.
  3. Blanda ihåll ingredienserna till fyllningen till en jämn smet.
  4. När degen jäst klart, dela den i två och knåda ut varje del på ett mjölat bakbord. Bred ut hälften av fyllningen på den utkavade degen.
  5. Rulla ihop degen och skär 2 cm breda skivor. Lägg bullarna med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter.
  6. Grädda i ugnen vid 225 grader C i 8-10 minuter, tills de blir gyllenbruna.

Hemligheten

Hemligheten bakom den perfekta kanelbullen ligger i detaljerna:

  • Använd alltid färsk jäst för en jämn och tillförlitlig jäsning.
  • Mjölken ska vara exakt 37 grader C för att aktivera jästen utan att döda den.
  • Låt degen jäsa i lugn och ro – det ger en mjukare och fluffigare kanelbulle.
  • När du rullar ut degen, se till att ha en jämn tjocklek för att undvika att bullarna jäser ojämnt.
  • Den utsmetade fyllningen bör vara jämnt fördelad – för mycket på en plats kan göra degen fuktig och tung.

Presentationen är A och O

När det kommer till presentat

Skriv en kommentar

Hemligheten bakom den perfekta pepparkakan

Hemligheten bakom den perfekta pepparkakan

Pepparkakor är något som många förknippar med julen och som ger en varm och skön känsla. Men att baka den perfekta pepparkakan är ingen lätt uppgift. I detta inlägg kommer vi att dyka ner i bakets värld och upptäcka hemligheten bakom de allra godaste pepparkakorna. Ingredienser För att baka pepparkakor behöver du följande ingredienser: 150 g smör 1,5 dl socker 2 msk sirap 1 msk malen kanel 1 tsk …

Visa hela inlägget
Korinthjärtan är en bortglömd klassiker

Korinthjärtan är en bortglömd klassiker

Härligt spröda kakor med korinter. Jag brukar stansa ut dem med hjärtformen och kallar mina korintkakor för korinthjärtan. Ingredienser 200 g rumsvarmt smör 1 dl strösocker 4,5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 1/2 dl korinter eller russin ca 100 gram Gör så här Rör smör och socker pösigt, gärna med elvisp. Blanda ihop mjöl och bakpulver i en bunke. Rör ihop smör och sockerblandningen med mjölblan…

Visa hela inlägget
Äntligen säsong för syrliga, härliga rabarber — dags för paj!

Äntligen säsong för syrliga, härliga rabarber — dags för paj!

Nyskördade rabarber som blandas med kanel och socker och får bakas tillsammans med ett mördegspajskal blir ljuvligt! Servera med vaniljsås eller glass och sommaren är här! Ingredienser 3 dl vetemjöl 1 dl strösocker 1 tsk bakpulver 1 krm salt 175 g smör, smält 500 g rabarber, finskivad strösocker Gör så här Sätt ugnen på 225 grader. Blanda de torra ingredienserna till degen, tillsätt det smälta …

Visa hela inlägget
Enkel pajdeg – grunddeg

Enkel pajdeg – grunddeg

Här kommer ett klassiskt och enkelt recept på en grunddeg till paj. När degen är klar kan du fylla din paj med din favoritfyllning av frukter eller bär eller annat. Ingredienser 3 dl (180g) vetemjöl 125 g smör 1 msk strösocker 2 msk vatten Gör så här Tärna smöret så att det går att mixa. Lägg mjöl, smör och socker i en mixer eller matberedare med knivar. Kör snabbt ihop till en grynig deg. Till…

Visa hela inlägget
Kärleken till kardemumma - kryddan som värmer våra fikastunder

Kärleken till kardemumma - kryddan som värmer våra fikastunder

Kardemumma är en krydda som fascinerat och förfört oss i såväl mat som bakverk i århundraden. Dess intensiva, sötsyrliga smak har förmågan att förhöja en enkel bulle till en aromatisk upplevelse som vibrerar av tradition och värme i våra skandinaviska fikastunder. Men vad är det som gör kardemumma så speciellt, och hur kan vi bäst använda denna underbara krydda i vårt bak? Låt oss dyka ner i karde…

Visa hela inlägget
Enkla hallongrottor – världens bästa kaka?

Enkla hallongrottor – världens bästa kaka?

Hallonkakor är en av mina verkliga favoritkakor! Den smuliga mörkakan tillsammans med den kladdiga, syrliga och söta hallongömman är en fantastik kombination. I det här receptet är kakan lite förenklad för att den ska gå snabbare att baka. Jag har skippat pappersformarna och gjort varje kaka lite mindre. Ingredienser 200 g smör 1 dl socker 1 tsk vaniljsocker 1 tsk bakpulver 4 1/2 dl vetemjöl Fyl…

Visa hela inlägget