Enkel pajdeg – grunddeg

Enkel pajdeg – grunddeg

Här kommer ett klassiskt och enkelt recept på en grunddeg till paj. När degen är klar kan du fylla din paj med din favoritfyllning av frukter eller bär eller annat.

Ingredienser

  • 3 dl (180g) vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk vatten

Gör så här

  1. Tärna smöret så att det går att mixa.
  2. Lägg mjöl, smör och socker i en mixer eller matberedare med knivar. Kör snabbt ihop till en grynig deg.
  3. Tillsätt vattnet och kör några sekunder till så att degen går ihop.
  4. Ta upp degen och platta ut den något och lägg i kylen i ca 30 minuter.
  5. Kavla eller tryck ut degen i en pajform och nagga den med en gaffel.
  6. Grädda pajskalet i 10 minuter i 225° varm ugn.

Skriv en kommentar

Korinthjärtan är en bortglömd klassiker

Korinthjärtan är en bortglömd klassiker

Härligt spröda kakor med korinter. Jag brukar stansa ut dem med hjärtformen och kallar mina korintkakor för korinthjärtan. Ingredienser 200 g rumsvarmt smör 1 dl strösocker 4,5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 1/2 dl korinter eller russin ca 100 gram Gör så här Rör smör och socker pösigt, gärna med elvisp. Blanda ihop mjöl och bakpulver i en bunke. Rör ihop smör och sockerblandningen med mjölblan…

Visa hela inlägget
Äntligen säsong för syrliga, härliga rabarber — dags för paj!

Äntligen säsong för syrliga, härliga rabarber — dags för paj!

Nyskördade rabarber som blandas med kanel och socker och får bakas tillsammans med ett mördegspajskal blir ljuvligt! Servera med vaniljsås eller glass och sommaren är här! Ingredienser 3 dl vetemjöl 1 dl strösocker 1 tsk bakpulver 1 krm salt 175 g smör, smält 500 g rabarber, finskivad strösocker Gör så här Sätt ugnen på 225 grader. Blanda de torra ingredienserna till degen, tillsätt det smälta …

Visa hela inlägget
Ljuvlig smulpaj med rabarber

Ljuvlig smulpaj med rabarber

Här kommer en riktig klassiker, en smulpaj med rabarber. Till rabarber tycker jag att smuldegen ska göras på enbart vetemjöl. Till äpplen tycker jag det är gott att blanda i havregryn också. Ingredienser 500 g rabarber 1 dl strösocker 1 msk potatismjöl 3 dl vetemjöl 125 g smör 1 msk strösocker Gör så här Skölj rabarbern och skär i centimeterstora skivor, blanda med socker och potatismjöl Mixa …

Visa hela inlägget
Hemligheten bakom den perfekta pepparkakan

Hemligheten bakom den perfekta pepparkakan

Pepparkakor är något som många förknippar med julen och som ger en varm och skön känsla. Men att baka den perfekta pepparkakan är ingen lätt uppgift. I detta inlägg kommer vi att dyka ner i bakets värld och upptäcka hemligheten bakom de allra godaste pepparkakorna. Ingredienser För att baka pepparkakor behöver du följande ingredienser: 150 g smör 1,5 dl socker 2 msk sirap 1 msk malen kanel 1 tsk …

Visa hela inlägget
Underbar citronpaj med krispig marängtopping - Steg för steg guide

Underbar citronpaj med krispig marängtopping - Steg för steg guide

Idag ska vi ta oss an en riktig klassiker - nämligen citronpaj med marängtopping. Denna syrligt söta underbara paj är perfekt som dessert eller till fikat. Dessutom är den alldeles förvånansvärt enkel att göra! Här följer en steg för steg guide. Ingredienser Först och främst, låt oss ta en titt på vad du kommer att behöva: För pajskal: 200g vetemjöl 100g smör 3 matskedar socker 1 nypa salt 1 ägg…

Visa hela inlägget
Drömmen om den perfekta kanelbullen

Drömmen om den perfekta kanelbullen

Kanelbullen – ett bakverk sött och rustikt som barn och vuxna älskar oavsett säsong. Idag ska vi ta oss an uppgiften att skapa den perfekta kanelbullen, från mjuk och mjäll deg till den himmelska fyllningen och tittar även på några knep för att få till den där alldeles rätta formen och utseendet som lockar till sig vid första anblicken. En tradition som värmer Kanelbullen är ovillkorligen förknip…

Visa hela inlägget