Matcha Te - Gröna kakor med en hint av Japan

Matcha Te - Gröna kakor med en hint av Japan

Matcha te är en speciell form av grönt te som har sitt ursprung i Japan. Till skillnad från vanligt grönt te, som bryggs från torkade blad, görs matcha genom att de finaste och yngsta tebladen malas till ett fint pulver. Detta ger en mycket starkare smak och gör det till en perfekt ingrediens för bakning. I denna artikel ska vi titta på hur man kan använda matcha i sina kakor för att ge dem en unik och exotisk twist.

Men först, låt oss prata lite mer om matcha. Det används traditionellt i den japanska teceremonin och har en lång historia som sträcker sig tillbaka till 1100-talet. Den högkvalitativa matchan som används i dessa ceremonier kallas ceremoniell kvalitet och den har en djup, rik smak och en levande grön färg. Det finns också en lägre kvalitet av matcha som kallas kökskvalitet, vilken är mer överkomlig och passar bra för bakning.

Matcha har många hälsofördelar. Det är mycket högt i antioxidanter, inklusive en specifik typ som kallas katekiner, som sägs ha cancerbekämpande egenskaper. Det innehåller också L-teanin, en aminosyra som kan hjälpa till att minska stress och främja avkoppling.

Så, hur använder man matcha i bakning? Det är faktiskt mycket enkelt. Du kan bara lägga till matchapulvret i dina kaka recept på samma sätt som du skulle lägga till något annat pulveriserat krydda eller smaksättning. Ett bra ställe att börja är att ersätta några av de torra ingredienserna i ditt recept med matcha.

Här är ett grundläggande recept på matcha kakor för att komma igång:

Ingredienser:

  • 225 gram osaltat smör, rumstempererat
  • 200 gram socker
  • 2 stora ägg
  • 1 tesked vaniljextrakt
  • 3 matskedar matchapulver
  • 375 gram vetemjöl
  • 1 tesked bakpulver
  • En nypa salt

Instruktioner:

  1. Förvärm ugnen till 180 grader C och linjera en bakplåt med bakpapper.
  2. I en stor skål slår du smör och socker tills det är lätt och fluffigt. Lägg sedan till äggen, ett i taget, följt av vaniljextraktet.
  3. I en separat skål blandar du ihop matchapulvret, mjölet, bakpulvret och saltet.
  4. Gradvis lägger du till de torra ingredienserna i smörblandningen och rör tills allt är väl blandat.
  5. Använd en sked för att ta ut små mängder av degen och placera dem på den förberedda bakplåten.
  6. Grädda kakorna i ca 12-15 minuter eller tills de är fast vid beröring men inte bruna.
  7. Låt kakorna svalna helt på galler innan du serverar dem.

Dessa kakor har en distinkt men inte överväldigande smak av matcha, vilket gör dem till en perfekt introduktion till den här unika ingrediensen. Så nästa gång du bakar, varför inte prova att lägga till lite matcha i dina kakor och se hur det kan förändra ditt bak? Du kanske bara upptäcker din nya favorit!

Magiska mörkchoklad- och mintkakor - En fängslande smakupplevelse!

Magiska mörkchoklad- och mintkakor - En fängslande smakupplevelse!

Jag är här för att förtrolla er med en fängslande smakupplevelse som ni inte kommer kunna motstå! Ja, det handlar om de magiska mörkchoklad- och mintkakorna. Dessa kakor tar endast 45 minuter att tillaga från början till slut, de är perfekta för att imponera på vänner vid nästa sammankomst eller som en lyxig vardagsfika! Ingredienser För att göra dessa himmelska kakor behöver du följande ingredien…
Korinthjärtan är en bortglömd klassiker

Korinthjärtan är en bortglömd klassiker

Härligt spröda kakor med korinter. Jag brukar stansa ut dem med hjärtformen och kallar mina korintkakor för korinthjärtan. Ingredienser 200 g rumsvarmt smör 1 dl strösocker 4,5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 1/2 dl korinter eller russin ca 100 gram Gör så här Rör smör och socker pösigt, gärna med elvisp. Blanda ihop mjöl och bakpulver i en bunke. Rör ihop smör och sockerblandningen med mjölblan…
Frasiga flarn med smör och havre

Frasiga flarn med smör och havre

Gillar du också kakor som är frasiga och smakar gott av havre och smör? Då ska du prova dessa frasiga flarn! De är enkla att göra och kräver få ingredienser. Ingredienser: 100 g smör 1 dl havregryn 1 dl socker 1 dl vetemjöl 1 tsk vaniljsocker 1 krm salt Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Häll i smö…
Saftig morotskaka med perfekt frosting: Ditt nya favoritrecept

Saftig morotskaka med perfekt frosting: Ditt nya favoritrecept

Varmt välkommen tillbaka till Alla Kakor. Idag tar vi en närmare titt på en klassiker, nämligen morotskakan! Denna smörgåskaka med rotfrukten som huvudingrediens är älskad av många. Om du aldrig provat att göra egen morotskaka, eller bara är ute efter det ultimata receptet som ger dig en saftig kaka med perfekt frosting – då har du kommit rätt. Låt oss börja! Morotskakans ingredienser För att gör…
Underbar citronpaj med krispig marängtopping - Steg för steg guide

Underbar citronpaj med krispig marängtopping - Steg för steg guide

Idag ska vi ta oss an en riktig klassiker - nämligen citronpaj med marängtopping. Denna syrligt söta underbara paj är perfekt som dessert eller till fikat. Dessutom är den alldeles förvånansvärt enkel att göra! Här följer en steg för steg guide. Ingredienser Först och främst, låt oss ta en titt på vad du kommer att behöva: För pajskal: 200g vetemjöl 100g smör 3 matskedar socker 1 nypa salt 1 ägg…
Hemligheten bakom den perfekta pepparkakan

Hemligheten bakom den perfekta pepparkakan

Pepparkakor är något som många förknippar med julen och som ger en varm och skön känsla. Men att baka den perfekta pepparkakan är ingen lätt uppgift. I detta inlägg kommer vi att dyka ner i bakets värld och upptäcka hemligheten bakom de allra godaste pepparkakorna. Ingredienser För att baka pepparkakor behöver du följande ingredienser: 150 g smör 1,5 dl socker 2 msk sirap 1 msk malen kanel 1 tsk …
Chokladmuffins till sommarfikat

Chokladmuffins till sommarfikat

2 ägg 2 dl strösocker 1 ½ tsk bakpulver ½ dl kakao 2 ½ dl vetemjöl 1 ½ dl mjölk 50 g smör, smält Gör så här Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Smält smöret och låt det svalna. Rör ner i smeten. Ställ ut ca 15 muffinsformar i papper på en ugnsplåt. Fyll formarna till ca ¾ smet. Grädda mitt i ugnen i ca 10 m…
Rosa macarons

Rosa macarons

Om du vill ha en elegant och söt kaka som kommer att imponera på alla, prova att laga dessa rosa macarons och låt deras lätthet och smak förföra dig. Ingredienser 100g mandelmjöl 100g florsocker 75g äggvita (ca 2-3 ägg) 50g strösocker Rosa pastafärg Rosa smörkräm eller fyllning efter eget val Instruktioner Förbered två bakplåtar med bakplåtspapper. Sikt mandelmjölet och florsockret tillsammans …
Klassikern som varar genom tiderna: Sockerkakan

Klassikern som varar genom tiderna: Sockerkakan

Sockerkakan är ett av de mest ikoniska och älskade bakverken i svensk baktradition. Den är enkel, rustik och en riktig klassiker som passar till allt från den stillsamma fikastunden till festliga tillfällen. Men vad är det egentligen som gör sockerkakan så speciell? Och hur bakar man en som får komplimangerna att hagla? Låt oss dyka ner i sockerkakans värld. Vad utmärker en sockerkaka? En klassisk…
Äntligen säsong för syrliga, härliga rabarber — dags för paj!

Äntligen säsong för syrliga, härliga rabarber — dags för paj!

Nyskördade rabarber som blandas med kanel och socker och får bakas tillsammans med ett mördegspajskal blir ljuvligt! Servera med vaniljsås eller glass och sommaren är här! Ingredienser 3 dl vetemjöl 1 dl strösocker 1 tsk bakpulver 1 krm salt 175 g smör, smält 500 g rabarber, finskivad strösocker Gör så här Sätt ugnen på 225 grader. Blanda de torra ingredienserna till degen, tillsätt det smälta …