
Saftig morotskaka med krämig frosting
Morotskaka är en klassiker som aldrig går ur tiden. Denna saftiga kaka med sin krämiga frosting är en favorit på många fikabord, och med goda anledningar. Den är enkel att baka och kan varieras i oändlighet. Här delar vi med oss av ett grundrecept som är perfekt för höstens mysiga fikastunder.
Ingredienser
Till kakan:
- 3 st mellanstora morötter
- 3 ägg
- 3 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 2 tsk kanel
- 2 tsk kardemumma
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
- 1 dl matolja
- 1 dl hackade valnötter (valfritt)
Till frostingen:
- 200 g färskost
- 100 g smör (rumsvarmt)
- 4 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
Gör så här
Kakan:
- Sätt ugnen på 175°C och smörj en rund bakform, ca 24 cm i diameter.
- Skala och riv morötterna fint.
- Vispa äggen och sockret vitt och pösigt med en elvisp.
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
- Vänd varsamt ner de torra ingredienserna i äggblandningen.
- Tillsätt morötter, matolja och eventuellt hackade valnötter och rör om till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 40 minuter. Känn med en sticka, kakan är klar när stickan kommer ut torr.
- Låt kakan svalna helt innan du brer på frostingen.
Frostingen:
- Vispa smöret och färskosten fluffigt.
- Tillsätt florsockret lite i taget under vispning.
- Avsluta med att blanda i vaniljsockret.
- Bred frostingen jämnt över den avsvalnade kakan.
- Dekorera gärna med lite rivet apelsinskal eller några valnötter på toppen.
Servera din morotskaka med en kopp te eller kaffe och njut av de rika, kryddiga smakerna. Kakan håller sig saftig och god i flera dagar om den förvaras i kylskåpet.
Passa på att bjuda in vänner och familj för en härlig fikastund och njut av den välsmakande morotskakan tillsammans. Lycka till med bakningen!