Saftig morotskaka med krämig frosting

Saftig morotskaka med krämig frosting

Morotskaka är en klassiker som aldrig går ur tiden. Denna saftiga kaka med sin krämiga frosting är en favorit på många fikabord, och med goda anledningar. Den är enkel att baka och kan varieras i oändlighet. Här delar vi med oss av ett grundrecept som är perfekt för höstens mysiga fikastunder.

Ingredienser

Till kakan:

  • 3 st mellanstora morötter
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 1 dl matolja
  • 1 dl hackade valnötter (valfritt)

Till frostingen:

  • 200 g färskost
  • 100 g smör (rumsvarmt)
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Kakan:

  1. Sätt ugnen på 175°C och smörj en rund bakform, ca 24 cm i diameter.
  2. Skala och riv morötterna fint.
  3. Vispa äggen och sockret vitt och pösigt med en elvisp.
  4. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  5. Vänd varsamt ner de torra ingredienserna i äggblandningen.
  6. Tillsätt morötter, matolja och eventuellt hackade valnötter och rör om till en jämn smet.
  7. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 40 minuter. Känn med en sticka, kakan är klar när stickan kommer ut torr.
  8. Låt kakan svalna helt innan du brer på frostingen.

Frostingen:

  1. Vispa smöret och färskosten fluffigt.
  2. Tillsätt florsockret lite i taget under vispning.
  3. Avsluta med att blanda i vaniljsockret.
  4. Bred frostingen jämnt över den avsvalnade kakan.
  5. Dekorera gärna med lite rivet apelsinskal eller några valnötter på toppen.

Servera din morotskaka med en kopp te eller kaffe och njut av de rika, kryddiga smakerna. Kakan håller sig saftig och god i flera dagar om den förvaras i kylskåpet.

Passa på att bjuda in vänner och familj för en härlig fikastund och njut av den välsmakande morotskakan tillsammans. Lycka till med bakningen!

Skriv en kommentar

Saftig morotskaka med perfekt frosting: Ditt nya favoritrecept

Saftig morotskaka med perfekt frosting: Ditt nya favoritrecept

Varmt välkommen tillbaka till Alla Kakor. Idag tar vi en närmare titt på en klassiker, nämligen morotskakan! Denna smörgåskaka med rotfrukten som huvudingrediens är älskad av många. Om du aldrig provat att göra egen morotskaka, eller bara är ute efter det ultimata receptet som ger dig en saftig kaka med perfekt frosting – då har du kommit rätt. Låt oss börja! Morotskakans ingredienser För att gör…

Visa hela inlägget
Syrligt och sött i ambrosiakakan

Syrligt och sött i ambrosiakakan

Syrliga inlagda apelsinskal och en glaserad sockerkaka blir en härlig balans i den här ambrosiakakan. Sockerkaka 150 g smör 2 dl socker 2 ägg rivet skal av 1 apelsin 1/2 dl pressad apelsin 3 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa formen. Rör rumsvarmt fett och socker poröst. Använd gärna matberedare. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Tillsätt apelsinskal och pressad …

Visa hela inlägget
Chokladtårta med hallon - En himmelsk smakupplevelse

Chokladtårta med hallon - En himmelsk smakupplevelse

Välkommen tillbaka till Alla kakor! Idag ska vi dyka ner i en smakexplosion av choklad och hallon. Den här chokladtårtan är inte bara vacker att se på, den är också otroligt saftig och smakrik. Kombinationen av den rika chokladen och den syrliga hallonen skapar en balans som är svår att motstå. Ingredienser För tårtan: 200 g mörk choklad 175 g osaltat smör 200 g socker 3 ägg 125 g vetemjöl 1 tsk …

Visa hela inlägget
En smak av sommar: Jordgubbs- och rabarberkaka

En smak av sommar: Jordgubbs- och rabarberkaka

En somrig favorit Sommaren är äntligen här, och det är dags att njuta av godsaker som verkligen fångar säsongens smaker. Vad kan vara mer lockande än en jordgubbs- och rabarberkaka? Med sin perfekta balans av sött och syrligt är detta recept en riktig vinnare. Här delar vi med oss av vårt bästa recept för att skapa en kaka som garanterat kommer att imponera på dina gäster. Ingredienser För att bak…

Visa hela inlägget
Mandelkaka med lingongrädde: En höstig delikatess

Mandelkaka med lingongrädde: En höstig delikatess

Mandelkaka med lingongrädde: En höstig delikatess Nu när hösten är i full blom med sina sprakande färger och kyligare dagar, är det många som söker efter recept som passar bra för säsongen. En mandelkaka med lingongrädde är en sådan delikatess som inte bara smakar fantastiskt, utan även är enkel att tillaga. Kombinationen av nötigheten från mandeln och den syrliga fräschören från lingonen skapar e…

Visa hela inlägget
Chokladmuffins till sommarfikat

Chokladmuffins till sommarfikat

2 ägg 2 dl strösocker 1 ½ tsk bakpulver ½ dl kakao 2 ½ dl vetemjöl 1 ½ dl mjölk 50 g smör, smält Gör så här Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Smält smöret och låt det svalna. Rör ner i smeten. Ställ ut ca 15 muffinsformar i papper på en ugnsplåt. Fyll formarna till ca ¾ smet. Grädda mitt i ugnen i ca 10 m…

Visa hela inlägget