Saftig morotskaka med perfekt frosting: Ditt nya favoritrecept

Saftig morotskaka med perfekt frosting: Ditt nya favoritrecept

Varmt välkommen tillbaka till Alla Kakor. Idag tar vi en närmare titt på en klassiker, nämligen morotskakan! Denna smörgåskaka med rotfrukten som huvudingrediens är älskad av många. Om du aldrig provat att göra egen morotskaka, eller bara är ute efter det ultimata receptet som ger dig en saftig kaka med perfekt frosting – då har du kommit rätt. Låt oss börja!

Morotskakans ingredienser

För att göra den bästa morotskakan behöver du följande ingredienser:

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk salt
  • 1.5 dl neutra olja (t.ex. rapsolja)
  • 5 medelstora morötter

För frostingen behöver du:

  • 200 g färskost
  • 60 g rumstempererat smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3.5 dl florsocker

Gör så här

Börja med att preheata ugnen till 175 grader och klä en bakform med bakplåtspapper. Vispa sedan ägg och socker pösigt i en stor skål. I en annan skål blandar du de torra ingredienser. Blanda de torra ingredienserna med ägg- och sockerblandningen och tillsätt olja. Riv morötter och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 40 min

För frostingen, börja med att vispa smör och färskost slät. Tillsätt vaniljsocker och florsocker och vispa sedan frosting slät. Bred frostingen över en sval kaka.

Hoppas du funnit inspiration till detta underbara bakverk. Lycka till med bakandet!

Chokladmuffins till sommarfikat

Chokladmuffins till sommarfikat

2 ägg 2 dl strösocker 1 ½ tsk bakpulver ½ dl kakao 2 ½ dl vetemjöl 1 ½ dl mjölk 50 g smör, smält Gör så här Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Smält smöret och låt det svalna. Rör ner i smeten. Ställ ut ca 15 muffinsformar i papper på en ugnsplåt. Fyll formarna till ca ¾ smet. Grädda mitt i ugnen i ca 10 m…
Enkla hallongrottor – världens bästa kaka?

Enkla hallongrottor – världens bästa kaka?

Hallonkakor är en av mina verkliga favoritkakor! Den smuliga mörkakan tillsammans med den kladdiga, syrliga och söta hallongömman är en fantastik kombination. I det här receptet är kakan lite förenklad för att den ska gå snabbare att baka. Jag har skippat pappersformarna och gjort varje kaka lite mindre. Ingredienser 200 g smör 1 dl socker 1 tsk vaniljsocker 1 tsk bakpulver 4 1/2 dl vetemjöl Fyl…
Syrligt och sött i ambrosiakakan

Syrligt och sött i ambrosiakakan

Syrliga inlagda apelsinskal och en glaserad sockerkaka blir en härlig balans i den här ambrosiakakan. Sockerkaka 150 g smör 2 dl socker 2 ägg rivet skal av 1 apelsin 1/2 dl pressad apelsin 3 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa formen. Rör rumsvarmt fett och socker poröst. Använd gärna matberedare. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Tillsätt apelsinskal och pressad …
Magiska mörkchoklad- och mintkakor - En fängslande smakupplevelse!

Magiska mörkchoklad- och mintkakor - En fängslande smakupplevelse!

Jag är här för att förtrolla er med en fängslande smakupplevelse som ni inte kommer kunna motstå! Ja, det handlar om de magiska mörkchoklad- och mintkakorna. Dessa kakor tar endast 45 minuter att tillaga från början till slut, de är perfekta för att imponera på vänner vid nästa sammankomst eller som en lyxig vardagsfika! Ingredienser För att göra dessa himmelska kakor behöver du följande ingredien…
Frasiga flarn med smör och havre

Frasiga flarn med smör och havre

Gillar du också kakor som är frasiga och smakar gott av havre och smör? Då ska du prova dessa frasiga flarn! De är enkla att göra och kräver få ingredienser. Ingredienser: 100 g smör 1 dl havregryn 1 dl socker 1 dl vetemjöl 1 tsk vaniljsocker 1 krm salt Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Häll i smö…
Klassikern som varar genom tiderna: Sockerkakan

Klassikern som varar genom tiderna: Sockerkakan

Sockerkakan är ett av de mest ikoniska och älskade bakverken i svensk baktradition. Den är enkel, rustik och en riktig klassiker som passar till allt från den stillsamma fikastunden till festliga tillfällen. Men vad är det egentligen som gör sockerkakan så speciell? Och hur bakar man en som får komplimangerna att hagla? Låt oss dyka ner i sockerkakans värld. Vad utmärker en sockerkaka? En klassisk…
Äntligen säsong för syrliga, härliga rabarber — dags för paj!

Äntligen säsong för syrliga, härliga rabarber — dags för paj!

Nyskördade rabarber som blandas med kanel och socker och får bakas tillsammans med ett mördegspajskal blir ljuvligt! Servera med vaniljsås eller glass och sommaren är här! Ingredienser 3 dl vetemjöl 1 dl strösocker 1 tsk bakpulver 1 krm salt 175 g smör, smält 500 g rabarber, finskivad strösocker Gör så här Sätt ugnen på 225 grader. Blanda de torra ingredienserna till degen, tillsätt det smälta …
Korinthjärtan är en bortglömd klassiker

Korinthjärtan är en bortglömd klassiker

Härligt spröda kakor med korinter. Jag brukar stansa ut dem med hjärtformen och kallar mina korintkakor för korinthjärtan. Ingredienser 200 g rumsvarmt smör 1 dl strösocker 4,5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 1/2 dl korinter eller russin ca 100 gram Gör så här Rör smör och socker pösigt, gärna med elvisp. Blanda ihop mjöl och bakpulver i en bunke. Rör ihop smör och sockerblandningen med mjölblan…
Rosa macarons

Rosa macarons

Om du vill ha en elegant och söt kaka som kommer att imponera på alla, prova att laga dessa rosa macarons och låt deras lätthet och smak förföra dig. Ingredienser 100g mandelmjöl 100g florsocker 75g äggvita (ca 2-3 ägg) 50g strösocker Rosa pastafärg Rosa smörkräm eller fyllning efter eget val Instruktioner Förbered två bakplåtar med bakplåtspapper. Sikt mandelmjölet och florsockret tillsammans …
Underbar citronpaj med krispig marängtopping - Steg för steg guide

Underbar citronpaj med krispig marängtopping - Steg för steg guide

Idag ska vi ta oss an en riktig klassiker - nämligen citronpaj med marängtopping. Denna syrligt söta underbara paj är perfekt som dessert eller till fikat. Dessutom är den alldeles förvånansvärt enkel att göra! Här följer en steg för steg guide. Ingredienser Först och främst, låt oss ta en titt på vad du kommer att behöva: För pajskal: 200g vetemjöl 100g smör 3 matskedar socker 1 nypa salt 1 ägg…