Sommarnjutning med jordgubbstårta – En sötsak som alla älskar
Introduktion
Finns det något mer somrigt än att avnjuta en bit härligt saftig jordgubbstårta? När solen skiner och jordgubbarna är som sötast, är denna tårta ett måste på fikabordet. I detta inlägg går vi igenom steg för steg hur du kan skapa den perfekta jordgubbstårtan som blir höjdpunkten på din sommarfest.
Ingredienser
För att baka en klassisk jordgubbstårta behöver du följande ingredienser:
Till tårtbotten:
- 4 ägg
- 2 dl socker
- 1 dl potatismjöl
- 1 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
Till fyllning och dekoration:
- 500 g färska jordgubbar
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl lemon curd (valfritt)
- 2 msk socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl apelsinjuice eller likör (för att fukta bottnarna)
Steg för steg
1. Förbered tårtbotten
Först och främst, förvärm ugnen till 175 grader Celsius. Smöra och mjöla en rund bakform (ca 24 cm i diameter).
Vispa ägg och socker tills smeten är ljus och pösig. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Rör om försiktigt tills allt är väl blandat.
Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 30 minuter. Känn med en sticka om kakan är klar. Låt den svalna i formen några minuter innan du stjälper upp den på ett galler för att svalna helt.
2. Förbered fyllningen
Medan tårtbotten svalnar, förbered fyllningen. Skölj och snoppa jordgubbarna. Dela dem i skivor (spara några hela för dekoration). Vispa grädden tillsammans med socker och vaniljsocker tills den är fast.
3. Montera tårtan
När tårtbotten är helt kall, dela den i tre jämna lager. Fukta varje lager lätt med apelsinjuice eller likör.
Bre ett tunt lager lemon curd (om du använder det) på den nedersta tårtbotten, följt av ett lager vispad grädde och ett lager jordgubbsskivor. Lägg på nästa tårtbotten och upprepa lagren. Placera den sista tårtbotten ovanpå och täck hela tårtan med vispad grädde.
4. Dekorera med jordgubbar
Nu till den roligaste delen – att dekorera tårtan! Placera de sparade hela jordgubbarna ovanpå tårtan och arrangera dem så att de ser extra inbjudande ut. Du kan också dekorera runt kanten av tårtan med jordgubbsskivor eller andra färska bär.
5. Servera och njut
För bästa resultat, låt tårtan stå i kylen i minst en timme innan servering så att smakerna får tid att sätta sig. Servera din fantastiska jordgubbstårta med en kopp kaffe eller ett glas svalkande saft.
Tips och variationer
- Glutenfri version: Byt ut vetemjölet mot samma mängd mandelmjöl eller glutenfritt mjöl.
- Chokladälskare: Lägg till ett lager chokladganache mellan tårtbottnarna.
- Tropisk twist: Istället för lemon curd, prova med en mango- eller passionsfruktscurd.
Avslutning
Så där har du det, en klassisk jordgubbstårta som kommer göra succé på varje sommarfest! Med färska jordgubbar och härligt vispad grädde är detta en oslagbar kombination som påminner oss om varför vi älskar sommarens sötsaker. Lycka till med bakandet och glöm inte att dela dina resultat med oss på "Alla kakor"!