Syrligt och sött i ambrosiakakan

Syrligt och sött i ambrosiakakan

Syrliga inlagda apelsinskal och en glaserad sockerkaka blir en härlig balans i den här ambrosiakakan.

Sockerkaka

  • 150 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • rivet skal av 1 apelsin
  • 1/2 dl pressad apelsin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smörj och bröa formen.
  3. Rör rumsvarmt fett och socker poröst. Använd gärna matberedare.
  4. Tillsätt ett ägg i taget och rör om.
  5. Tillsätt apelsinskal och pressad apelsin.
  6. Rör ner mjölet blandat med bakpulver. Häll smeten i formen.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 min. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.

Glasyr

  • 1 1/2 dl florsocker
  • 1-2 msk pressad apelsin
  • 3-4 msk hackade syltade apelsinskal
  1. Blanda florsocker och pressad apelsin. Rör till en jämn och slät glasyr.
  2. Bred den över den avsvalnade kakan.
  3. Strö över hackade apelsinskal.
Enkel pajdeg – grunddeg

Enkel pajdeg – grunddeg

Här kommer ett klassiskt och enkelt recept på en grunddeg till paj. När degen är klar kan du fylla din paj med din favoritfyllning av frukter eller bär eller annat.…

Ljuvlig smulpaj med rabarber

Ljuvlig smulpaj med rabarber

Här kommer en riktig klassiker, en smulpaj med rabarber. Till rabarber tycker jag att smuldegen ska göras på enbart vetemjöl. Till äpplen tycker jag det är gott att blanda i havregryn också. …

Baka hemgjorda hallongrottor på egen sylt

Baka hemgjorda hallongrottor på egen sylt

När jag bakar hallongrottor brukar jag göra en egen sylt, antingen på egna eller köpta frysta hallon. Det finurliga med det här är att man kan minska sockermängden i sylten då. Jag tycker att hallongrottorna blir godare om sylten är lite syrligare eftersom kakan i sig har ganska mycket socker.

« Till start