Underbar citronpaj med krispig marängtopping - Steg för steg guide

Underbar citronpaj med krispig marängtopping - Steg för steg guide

Idag ska vi ta oss an en riktig klassiker - nämligen citronpaj med marängtopping. Denna syrligt söta underbara paj är perfekt som dessert eller till fikat. Dessutom är den alldeles förvånansvärt enkel att göra! Här följer en steg för steg guide.

Ingredienser

Först och främst, låt oss ta en titt på vad du kommer att behöva:

För pajskal:

  • 200g vetemjöl
  • 100g smör
  • 3 matskedar socker
  • 1 nypa salt
  • 1 äggula

För citronfyllning:

  • 4 citroner (juice och skal)
  • 200g socker
  • 3 hela ägg + 1 äggula
  • 150g smör

För marängtopping:

  • 4 äggvitor
  • 200g socker

Steg för steg guide

Steg 1: Pajskal

Blanda mjöl, smör, socker och salt i en matberedare. Tillsätt äggulan och mixa till en smulig deg. Tryck ut degen i en pajform och låt vila i kylskåp i 30 minuter. Förgrädda sedan skalen i ugnen på 180 grader i cirka 15 minuter.

Steg 2: Citronfyllning

Riv skalet och pressa saften av citronerna. Blanda citronsaft, citronskal, socker, ägg och smör i en kastrull. Värm på medelvärme tills smöret smält och blandningen blivit tjock. Häll över blandningen i det förgräddade skalet.

Steg 3: Marängtopping

Vispa äggvitor till ett hårt skum. Tillsätt socker lite i taget under fortsatt vispning till en fast maräng. Bred eller spritsa marängen över citronfyllningen.

Steg 4: Grädda pajen

Grädda pajen i ugnen på 180 grader tills marängen fått en gyllene färg, cirka 10-15 minuter.

Låt pajen svalna helt innan servering.

Voila! Där har du din underbara citronpaj med krispig marängtopping. En perfekt balans av syrligt och sött som kommer att imponera på dina gäster!

Tips!

  • Om du vill ha en extra krispig maräng kan du grädda den lite längre på lägre temperatur.
  • Du kan även byta ut några av citronerna mot lime för en twist!

Lycka till med bakandet! 🍋🥧

Och kom ihåg, bakning handlar inte bara om att följa receptet till punkt och pricka, utan också om att ha roligt under processen! 😊

Frasiga flarn med smör och havre

Frasiga flarn med smör och havre

Gillar du också kakor som är frasiga och smakar gott av havre och smör? Då ska du prova dessa frasiga flarn! De är enkla att göra och kräver få ingredienser. Ingredienser: 100 g smör 1 dl havregryn 1 dl socker 1 dl vetemjöl 1 tsk vaniljsocker 1 krm salt Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Häll i smö…
Gör din egen hemgjorda äpplepaj - En konst att behärska

Gör din egen hemgjorda äpplepaj - En konst att behärska

Det finns få saker så hemtrevliga och värmande som doften av en nybakad äpplepaj. Ingredienser: 5-7 äpplen 2 dl strösocker 3 dl vetemjöl 175 gram smör 1 tsk kanel Steg för steg guide: Skala äpplena och skär dem i bitar. Smörj en pajform och lägg i äppelbitarna. Blanda strösocker, vetemjöl, smör och kanel i en skål. Jobba ihop till en smulig deg och strö över äpplena. Grädda i ugnen på 17…
Saftig morotskaka med perfekt frosting: Ditt nya favoritrecept

Saftig morotskaka med perfekt frosting: Ditt nya favoritrecept

Varmt välkommen tillbaka till Alla Kakor. Idag tar vi en närmare titt på en klassiker, nämligen morotskakan! Denna smörgåskaka med rotfrukten som huvudingrediens är älskad av många. Om du aldrig provat att göra egen morotskaka, eller bara är ute efter det ultimata receptet som ger dig en saftig kaka med perfekt frosting – då har du kommit rätt. Låt oss börja! Morotskakans ingredienser För att gör…
Syrligt och sött i ambrosiakakan

Syrligt och sött i ambrosiakakan

Syrliga inlagda apelsinskal och en glaserad sockerkaka blir en härlig balans i den här ambrosiakakan. Sockerkaka 150 g smör 2 dl socker 2 ägg rivet skal av 1 apelsin 1/2 dl pressad apelsin 3 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa formen. Rör rumsvarmt fett och socker poröst. Använd gärna matberedare. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Tillsätt apelsinskal och pressad …
Magiska mörkchoklad- och mintkakor - En fängslande smakupplevelse!

Magiska mörkchoklad- och mintkakor - En fängslande smakupplevelse!

Jag är här för att förtrolla er med en fängslande smakupplevelse som ni inte kommer kunna motstå! Ja, det handlar om de magiska mörkchoklad- och mintkakorna. Dessa kakor tar endast 45 minuter att tillaga från början till slut, de är perfekta för att imponera på vänner vid nästa sammankomst eller som en lyxig vardagsfika! Ingredienser För att göra dessa himmelska kakor behöver du följande ingredien…
Chokladmuffins till sommarfikat

Chokladmuffins till sommarfikat

2 ägg 2 dl strösocker 1 ½ tsk bakpulver ½ dl kakao 2 ½ dl vetemjöl 1 ½ dl mjölk 50 g smör, smält Gör så här Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Smält smöret och låt det svalna. Rör ner i smeten. Ställ ut ca 15 muffinsformar i papper på en ugnsplåt. Fyll formarna till ca ¾ smet. Grädda mitt i ugnen i ca 10 m…
Enkel pajdeg – grunddeg

Enkel pajdeg – grunddeg

Här kommer ett klassiskt och enkelt recept på en grunddeg till paj. När degen är klar kan du fylla din paj med din favoritfyllning av frukter eller bär eller annat. Ingredienser 3 dl (180g) vetemjöl 125 g smör 1 msk strösocker 2 msk vatten Gör så här Tärna smöret så att det går att mixa. Lägg mjöl, smör och socker i en mixer eller matberedare med knivar. Kör snabbt ihop till en grynig deg. Till…
Så gör du den perfekta kladdkakan - En guide för chokladälskaren

Så gör du den perfekta kladdkakan - En guide för chokladälskaren

Hej chokladälskare, Om du letar efter en guide till att göra den perfekta kladdkakan, så leta inte längre. Denna guide ger dig alla hemligheterna bakom denna läckra svenska dessert och kommer att ta din kladdkaka från bra till fantastisk. Ingredienser: 2 ägg 3 dl socker 1,5 dl vetemjöl 1 tsk vaniljsocker 4 msk kakao 150 g smör En nypa salt Tillvägagångssätt: Förvärm ugnen till 175 grader C. De…
Hemligheten bakom den perfekta pepparkakan

Hemligheten bakom den perfekta pepparkakan

Pepparkakor är något som många förknippar med julen och som ger en varm och skön känsla. Men att baka den perfekta pepparkakan är ingen lätt uppgift. I detta inlägg kommer vi att dyka ner i bakets värld och upptäcka hemligheten bakom de allra godaste pepparkakorna. Ingredienser För att baka pepparkakor behöver du följande ingredienser: 150 g smör 1,5 dl socker 2 msk sirap 1 msk malen kanel 1 tsk …
Korinthjärtan är en bortglömd klassiker

Korinthjärtan är en bortglömd klassiker

Härligt spröda kakor med korinter. Jag brukar stansa ut dem med hjärtformen och kallar mina korintkakor för korinthjärtan. Ingredienser 200 g rumsvarmt smör 1 dl strösocker 4,5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 1/2 dl korinter eller russin ca 100 gram Gör så här Rör smör och socker pösigt, gärna med elvisp. Blanda ihop mjöl och bakpulver i en bunke. Rör ihop smör och sockerblandningen med mjölblan…