Upptäck Kronans Kaka - Ett stycke svensk baktradition

Upptäck Kronans Kaka - Ett stycke svensk baktradition

I dagens inlägg tar vi oss en närmare titt på en klassisk svensk kaka - Kronans kaka. Denna potatisbaserade skapelse, som har en historia lika rik och spännande som dess smak, är ett absolut måste för varje nyfiken hemmabagare.

Den kungliga historien

Kronans kaka har sina rötter i 1800-talets militära kök, där det lagades enkel och näringsrik mat för soldater. Med dess huvudingrediens, potatis, var den både mättande och god. Kronans kaka, som betyder 'Kungens kaka', fick sitt namn för att den visst sägs ha blivit en personlig favorit hos Karl XIV Johan.

Processen

Bakningsprocessen för Kronans kaka kan tyckas komplicerad vid första anblicken, men om man följer stegen ordentligt kommer man att bli belönad med en riktigt god kaka. Den börjar med att potatisen skalas och rives, blandas med vetemjöl, mandelmjöl, socker, äggulor och smör för att skapa en smet. Smeten hälls sedan i en smörad form och gräddas till guldbrun perfektion.

Variationer

Det finns många sätt att variera Kronans kaka, och en populär metod är att byta ut delar av potatisen mot morot eller äpple. Lika uppskattad är möjligheten att lägga till kanel, kardemumma, ingefära eller andra kryddor för att skapa nya smakprofiler.

Serveringstips

Kronans kaka serveras bäst ljummen med ett generöst lager av hemgjord vaniljsås eller mjölk. För ett extra festligt inslag kan du toppa kakan med pudrat socker eller färska bär.

Att baka i dag

Trots sin långa historia är Kronans kaka fortfarande ett populärt val för många svenska familjer under högtider och särskilda sammanhang. Dess enkla ingredienser och flexibilitet gör det till ett perfekt recept att ha i sin bakrepertoar, oavsett om man är en erfaren bagare eller en nybörjare.

I mina kommande inlägg kommer jag att dyka djupare in i Svenska kakornas värld, med särskild fokus på dem som vi har glömt bort men förtjänar en renässans. Håll utkik!

Skriv en kommentar

Enkla hallongrottor – världens bästa kaka?

Enkla hallongrottor – världens bästa kaka?

Hallonkakor är en av mina verkliga favoritkakor! Den smuliga mörkakan tillsammans med den kladdiga, syrliga och söta hallongömman är en fantastik kombination. I det här receptet är kakan lite förenklad för att den ska gå snabbare att baka. Jag har skippat pappersformarna och gjort varje kaka lite mindre. Ingredienser 200 g smör 1 dl socker 1 tsk vaniljsocker 1 tsk bakpulver 4 1/2 dl vetemjöl Fyl…

Visa hela inlägget
Saftig morotskaka med perfekt frosting: Ditt nya favoritrecept

Saftig morotskaka med perfekt frosting: Ditt nya favoritrecept

Varmt välkommen tillbaka till Alla Kakor. Idag tar vi en närmare titt på en klassiker, nämligen morotskakan! Denna smörgåskaka med rotfrukten som huvudingrediens är älskad av många. Om du aldrig provat att göra egen morotskaka, eller bara är ute efter det ultimata receptet som ger dig en saftig kaka med perfekt frosting – då har du kommit rätt. Låt oss börja! Morotskakans ingredienser För att gör…

Visa hela inlägget
En smak av sommar: Jordgubbs- och rabarberkaka

En smak av sommar: Jordgubbs- och rabarberkaka

En somrig favorit Sommaren är äntligen här, och det är dags att njuta av godsaker som verkligen fångar säsongens smaker. Vad kan vara mer lockande än en jordgubbs- och rabarberkaka? Med sin perfekta balans av sött och syrligt är detta recept en riktig vinnare. Här delar vi med oss av vårt bästa recept för att skapa en kaka som garanterat kommer att imponera på dina gäster. Ingredienser För att bak…

Visa hela inlägget
Klassikern som varar genom tiderna: Sockerkakan

Klassikern som varar genom tiderna: Sockerkakan

Sockerkakan är ett av de mest ikoniska och älskade bakverken i svensk baktradition. Den är enkel, rustik och en riktig klassiker som passar till allt från den stillsamma fikastunden till festliga tillfällen. Men vad är det egentligen som gör sockerkakan så speciell? Och hur bakar man en som får komplimangerna att hagla? Låt oss dyka ner i sockerkakans värld. Vad utmärker en sockerkaka? En klassisk…

Visa hela inlägget
Kärleken till kardemumma - kryddan som värmer våra fikastunder

Kärleken till kardemumma - kryddan som värmer våra fikastunder

Kardemumma är en krydda som fascinerat och förfört oss i såväl mat som bakverk i århundraden. Dess intensiva, sötsyrliga smak har förmågan att förhöja en enkel bulle till en aromatisk upplevelse som vibrerar av tradition och värme i våra skandinaviska fikastunder. Men vad är det som gör kardemumma så speciellt, och hur kan vi bäst använda denna underbara krydda i vårt bak? Låt oss dyka ner i karde…

Visa hela inlägget